top of page

Selän jäykkyyttä ja pakara-jalkasärkyä

Iskiasvaivasta puhutaan silloin, kun selkäkipu säteilee pakaraan tai alaraajaan. Yleisimmin tällaisen alaraajan säteilevän kivun syynä on välilevyn pullistuma, joka painaa joko selkäydintä tai selkäytimestä alaraajoihin lähteviä hermojuuria. Oireena voi olla myös jalan puutuminen tai heikkous.

Tällaiselle kivulle on tyypillistä selän liikkeisiin liittyvä mekaaninen kipu. Se tuntuu alaselässä ja voi säteillä pakaroihin ja reisiin.

Suurin osa selkäkivusta on vaaratonta ja sen paranemisennuste on hyvä. Valtaosa selkäkivuista paranee itsestään muutamassa viikossa tai viimeistään muutamassa kuukaudessa.

Monesti selkäkipuista kehotetaan pysymään kipujakson aikana mahdollisimman aktiivisena. Kivuista huolimatta selkäkipuisen olisi hyvä pitää yllä liikettä ja elää mahdollisimman normaalia arkea, kivun sallimissa rajoissa. Liikunta on tärkeää ja se ennaltaehkäisee selkäkivun uusiutumista.

Selkäkipuun on tarjolla monia erilaisia hoitomuotoja ja osa selkäkivuista on luonteeltaan sellaisia, että hoitamalla niitä voi merkittävästi helpottaa, tai saada jopa nopeasti loppumaan. 

Hoitona ei ole hieronta ja venyttelyt vaikka sitä niin yleisesti kysytään. Syy miksi selkä oireilee on tärkeä kartoitta että hoito on oikeaa ja tuottaa myös tuloksia.  FysioBalanssissa Ft Liisa on kouluttanut säännöllisesti ja pitkä kokemus sekä erikoistunut selän hoitoon ja kuntoutukseen.

 

Tule selän fysioterapiaan, tutkitaan ongelmat, rajoitteet ja hakemaan oikeat täsmäohjeet, mikä haittaa ja mikä parantaa.

MDT McKenzie-menetelmä on eräs tehokas ja potilasta motivoiva hoitomuoto, millä on ehkäisty jopa turhat leikkaukset ja palautettu työkyky.

Jatkokuntoutus voi olla Fysioterapeuttisessa FysioPilates treenissä yksilöllisesti tai pienryhmässä, koska liikehäiriö on hyvä korjata ja oppia uusi selän käyttö, jotta säilyy kivuttomuus, aktiivisuus ja toimistakyky.

bottom of page